In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Memorandum Klasbak

Gedetineerden zijn een onmondige en weinig zichtbare doelgroep. Maar bijna elke gedetineerde komt ooit vrij. Daarom moet een gedetineerde vanaf dag één van de detentie de hulp en mogelijkheden krijgen om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Leren is daarbij belangrijk want dit biedt gedetineerden handvaten om te groeien, om zich te versterken en om uiteindelijk ook bij te dragen aan de samenleving.

Inzetten op leren in gevangenissen loont op lange termijn. Amerikaans onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat formeel onderwijs leidt tot 43% minder kans op recidive. Er is reeds een belangrijke weg afgelegd door het beleid, onder meer in het formele volwassenenonderwijs. Toch blijven er belangrijke elementen ontbreken om educatie in de gevangenis succesvol te maken. Klasbak hoopt dan ook dat het beleid aan de slag gaat met deze vijf aanbevelingen. 

Klik hier om het volledig memorandum te lezen of bekijk het digitaal bladerboekje

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met de Klasbak coördinator via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

European Prison Education Association (EPEA) training conference Dublin 12-16 juni

De 17e internationale EPEA training conference vond plaats in Dublin en werd mede georganiseerd door de Irish Prison Education Association. Deze editie zal bij heel wat afgereisde deelnemers in het geheugen blijven hangen als een training conferentie waarbij men de klok best thuis liet en er een heel uitgebreid, divers en intensief programma op het menu stond.

epea speech

Lees meer...

Vacature begeleid(st)er integrale trajecten jongvolwassenen

I.k.v. het driejarig project 'Back On Track' is men op zoek naar 6 voltijdse trajectbegeleiders voor de regio's West- en OostVlaanderen. Wil je graag jonge gevangenisverlaters en hun netwerk intensief begeleiden, dan kan je solliciteren via een gemotiveerd schrijven met CV voor 26/06/2019.

De volledige functiebeschrijving en procedure vind je hier.

 

Vacature onderwijscoördinator gevangenis van Ieper en Ruiselede

Het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs (VOCVO) dat ondermeer in staat voor de coördinatie van het Nederlandstalig onderwijsaanbod in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen is op zoek naar een onderwijscoördinator voor de gevangenissen van Ruiselede en Ieper. Het betreft een deeltijdse opdracht (0,6 VTE) van bepaalde duur (van 12 augustus 2019 t.e.m. 31 augustus 2020).

Geïnteresseerd? Meer info vind je via deze link!

“Recht op zorg wanneer je ziek bent”. Podvis, de actua-podcast van VRT NWS, gaat dieper in op het nieuws dat Kim De Gelder na 10 jaar in de gevangenis nu geïnterneerd wordt.

Justitiejournaliste Anne Vanrenterghem zoekt uit tijdens een bezoek aan het FPC (Forensisch Psychiatrisch Centrum) in Gent wat internering inhoudt en waar Kim De Gelder mogelijks terecht komt. Ze loopt er door het labyrinth van gangen en spreekt er met personeelsleden en geïnterneerden. Hoe verloopt zo’n internering? Hoe ziet een gemiddelde dag van een geïnterneerde er uit? Wat is het verschil met een gevangenisstraf? Waar werkt men aan tijdens de internering en hoe zit het met de terugkeer naar de maatschappij?

Lees meer...

ESF-ambassadeur Learning Inside Out (LIO) in the picture

In het project Learning Inside Out (LIO) wordt de dienstverlening van Leerwinkel West-Vlaanderen toegankelijk gemaakt voor de gedetineerdenpopulatie in de gevangenissen van Ieper, Ruiselede en Brugge. VOCVO projectverantwoordelijke Marjolein Rammelaere en de onderwijscoördinatoren in de gevangenissen geven dit mee vorm. Het LIO-project kreeg in oktober 2018 samen met twee andere finalisten de titel van ESF-ambassadeur. 

Lees meer...