Kinderbezoek in de gevangenis van Gent: een aantal reflecties

Afgelopen maand verscheen in FATIK, Tijdschrift voor Strafbeleid en Gevangeniswezen, een bijdrage over het kinderbezoek in de gevangenis van Gent. Het kinderbezoek in Gent bestaat 20 jaar. Enkele onderzoekers reflecteren.

In de bijdrage wordt de wettelijke context omtrent 'bezoek van kinderen in de gevangenis' geschetst. Verder wordt stilgestaan bij de specifieke context van het kinderbezoek in de gevangenis van Gent. De realiteit is dat niet iedere gedetineerde met kinderen, deze op bezoek krijgt. Aan de hand van focusgroepen werden verschillende redenen hiervoor vastgesteld. Zo zijn sommigen bijvoorbeeld niet op de hoogte van het bestaan van kinderbezoek, verkiezen andere gedetineerden om hun kind niet naar de gevangenis te laten komen of worden kinderen van buitenaf verhinderd om op bezoek te gaan.

De waarde van het (kinder)bezoek is onder andere dat het ertoe bijdraagt dat gedetineerden banden met familieleden kunnen onderhouden of dat deze gestimuleerd worden. Het hebben van een sociaal netwerk en betekenisvolle relaties verkleint immers het risico op recidive. Gedetineerden gaven in de focusgroepen aan dat evoluties als een telefoon op cel of enkele minuutjes per week kunnen Skypen met hun kinderen, grote verbeteringen zouden kunnen uitmaken.

Dit zijn alsvast twee voorstellen die alternatieven kunnen bieden voor het kinderbezoek. Hasselt was de eerste gevangenis waarin het telefoonproject werd uitgerold. De gedetineerden beschikken er over een telefoon op cel. Na de herfst zou dit in elke Belgische gevangenis het geval moeten zijn. Skype of andere vormen van videogesprekken deden in verschillende buitenlandse gevangenissen al hun intrede. Gezien de gedigitaliseerde samenleving van vandaag is het maar de vraag waarom onze Belgische gevangenissen niet méér inzetten op nieuwe digitale mogelijkheden. Dit zou ook voor verschillende vormen van leren in detentie deuren kunnen openen.

Voor meer informatie of vragen kan je terecht bij Bieke Deloof - Coördinator Klasbak - via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Brosens, D., Polfliet, K., Favril, L., Rowaert, S., Croux, F., Vander Laenen, F., & De Donder, L. (z.d.). Kinderbezoek in de gevangenis van Gent: een aantal reflecties. FATIK, Tijdschrift voor Strafbeleid en Gevangeniswezen, 36(161), 14–19.