Een exploratief onderzoek naar de ervaringen van gedetineerden en personeel in het Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede

In de laatste uitgave van FATIK, Tijdschrift voor Strafbeleid en Gevangeniswezen, werd een artikel gepubliceerd over de ervaringen van personeel en gedetineerden op de boerderij in het PLC Ruiselede. Maar wat is nu de meerwaarde van dergelijke open inrichtingen met een minder klassieke aanpak?

De onderzoekers, Camille De Keyser en An-Sofie Vanhouche, benadrukken in het artikel dat omwille van de kleinschalige aard van het onderzoek de resultaten niet gegeneraliseerd kunnen worden. Toch durven ze voorzichtig te besluiten dat zowel gedetineerden als personeel hun aanwezigheid op het landbouwcentrum in Ruiselede als positief ervaren.

Gedetineerden geven aan dat ze de leerervaring, het gevoel van vrijheid en de verantwoordelijkheden die bij de dagdagelijkse werkzaamheden komen kijken, als positief ervaren. Het personeel haalt op zijn beurt voldoening uit de job en schrijft het succes van deze detentievorm toe aan het werken met kleine groepen gedetineerden in de buitenlucht. Gedetineerden en personeel ervaren echter wel (sterke) verschillen in het werken op de boerderij enerzijds en de gang van zaken op de sectie. Op de boerderij ondervinden beiden meer ruimte voor constructieve relaties.

Noors onderzoek naar gelijkaardige penitentiaire landbouwcentra spreekt van drie doorslaggevende karakteristieken: een kleine groep gedetineerden op een uitgestrekte ruimte, het werk en leven op de boerderij op zich en de pedagogische modellen die men hanteert op deze boerderijen. De resultaten van het onderzoek gevoerd in Ruiselede sluiten hierbij aan. Ook de visie van vzw De Huizen, waarin kleinschaligheid en individualisering wordt vooropgesteld, kan hierin herkend worden.

Indien je het volledig onderzoek wil raadplegen, neem contact op met Bieke Deloof - Klasbak co√∂rdinator - via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De Keyser, C., Vanhouche, A. (2019). Een exploratief onderzoek naar de ervaringen van gedetineerden en personeel in het Penitentiair Landbouwcentrum Ruiselede. FATIK, Tijdschrift voor Strafbeleid en Gevangeniswezen, 36 (161), 20-31.