ERASMUS + project '3D Jail: Printing the future'

De 28 lidstaten van de Europese Unie zijn samen goed voor 610 000 gedetineerden. Slechts 1 op 5 voert een job uit en amper 3% is tewerkgesteld door een extern bedrijf binnen - of buiten de gevangenismuren. Gebrek aan zinvolle invulling van detentie verhoogt het risico op recidive. Hier gaat het project '3D Jail: Printing the future' mee aan de slag.

Het 3D Jail project is een Erasmus + project dat gedetineerden wil opleiden in het 3D printen. 3D printen is een techniek die steeds gebruikelijker wordt in zowel productieve als creatieve processen van kleine tot middelgrote bedrijven. Huidige arbeidsmarkt dekt de vraag naar personen met de juiste technologische vaardigheden niet. Het project tracht in deze opening kansen te creëren voor gedetineerden.

   

Begin April kwamen de zes deelnemende landen samen in Madrid. Deze training was bedoeld om de planning, voorwaarden en mogelijke problemen voor het opstarten van 3D Labs in gevangenissen na te gaan. Aan de hand van presentaties en workshops werden expertise en nieuwe perspectieven onderling gedeeld. Zo werd veel aandacht besteed aan de uitleg omtrent het 3D print-proces. Er werd stilgestaan bij de verschillende vaardigheden die dit van de gedetineerde vereist, per stap in het productieproces. De gedetineerde zou een bewijs van slagen moeten ontvangen na het voltooien van zijn opleiding. Dit vergemakkelijkt dan weer de toeleiding tot de arbeidsmarkt. Zo werd de aanzet gegeven om de certificerende organen per land op te lijsten. Ook de arbeidsbegeleiding van maatschappelijk kwetsbaren in de EU werd onder de loep genomen. Tot slot werd stilgestaan bij de specifieke gevangeniscontext en zijn mogelijke obstakels. Vele suggesties en lokale manieren van aanpak werden hier uitgewisseld.

België gaf als bijdrage een presentatie over het aanbieden van de lessen AutoCAD (technisch tekenen op de computer) in gevangenissen. Een docent van CVO Edukempen deelde er haar expertise en ervaringen met de gedetineerden in de gevangenis van Turnhout. AutoCAD is een programma dat zich er toe leent iets te ontwerpen dat in een later stadium geprint (3D) kan worden.

Indien u vragen hebt over het project, neem gerust contact op met Bieke Deloof - Klasbak coördinator - via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij kan u in contact brengen met de Belgische partners.