Participatie van niet-Belgische gedetineerden in Vlaamse en Brusselse gevangenissen

Eind 2017 verscheen in het tijdschrift Fatik een artikel over participatie van niet-Belgische gedetineerden in Vlaamse en Brusselse gevangenissen. De onderzoekers bevroegen beleidsco√∂rdinatoren en Vlaamse consulenten in het kader van de aanpak van radicalisering. Op basis van deze gesprekken maakten ze een overzicht van participatie- en inspraakmogelijkheden voor niet-Belgische gedetineerden. 

De onderzoekers concluderen in hun onderzoek dat: 'in principe niemand uitgesloten wordt van de inspraak- en participatiemogelijkheden, maar dat het in de praktijk uitdagend is om niet-Belgisch of anderstalige gedetineerden te betrekken. Ondanks dat men verschillende inspanningen levert om niet-Belgische gedetineerden te betrekken, botst men nog op expliciete vormen van uitsluiting (o.b.v. taal of verblijfsstatuut). Daarnaast zij er ook meer impliciete uitsluitingsvormen. Indien er aanpassingen gedaan worden om deze gedetineerden te bereiken, gaat het voornamelijk om het taalaspect en veel minder het uitwerken van een specifiek aanbod op maat. Een verdere ontwikkeling en uitbouw van activiteiten in de praktijk en meer onderzoek naar mogelijke initiatieven en acties op dit niveau lijken dan ook valabele pistes om de rechten van niet-Belgische gedetineerden op educatie en participatie te garanderen.' 

Het tijdschrift Fatik is te raadplegen in de Vocvo-bibliotheek.
Voor meer informatie over het artikel kan je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.