In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Talkshow “S.M.A.K. Beweegt”. Projecten met gedetineerden: The Borderline Books en Prison Drawings aan het woord en in beeld.

De tentoonstelling ‘De Collectie’ (1), ‘Highlights for a Future’ is de aanleiding tot een serie gesprekken over de sterk veranderende rol van musea binnen gemeenschappen. De talkshow op donderdag 6 juni had als thema projecten met gedetineerden. Sinds 2015 organiseert S.M.A.K. workshops in de gevangenis in samenwerking met SKI (Secundair Kunstinstituut Gent) en De Rode Antraciet.

De resultaten van die kruisbestuiving worden nog t.e.m. 14 juli tentoongesteld in het S.M.A.K. Beweegt Paviljoen in de tentoonstelling The Borderline Books. Winnie Bauwens maakte er een korte documentaire over die hier ook te zien is. Een selectie van het enorme arsenaal aan tekeningen (500 tekenaars, 32 workshops), impressies en tekst van o.a. Wim Opbrouck is gebundeld in het boek Prison Drawings, dat gepresenteerd werd in de talkshow. 

The Borderline Books zijn een kruisbestuiving tussen studenten van het SKI en gedetineerden van de Gentse gevangenis de Nieuwewandeling. Met De Rode Antraciet als facilitator bezochten de studenten in kleine groepjes en vergezeld van een paar docenten tussen december 2015 en september 2018 de gevangenis van Gent. Ze nodigden de gedetineerden uit om met hen te tekenen, in workshops van zestien man. Men ging aan de slag met 25 schetsboeken van telkens 128 pagina’s. Een deel van de schetsboeken bleef in de gevangenis waar de gedetineerden ze konden ontlenen in de bibliotheek en er verder konden aan werken op cel. De andere werden door de studenten meegenomen. De tekenaars werden aangespoord om op elkaars werk te reageren en over te gaan tot een visuele dialoog. Het leverde niet alleen mooi en heel divers werk op maar zorgde ook voor menselijke interactie over de gevangenismuren heen en een inkijk in de belevingswereld van de deelnemers.

Tijdens de talkshow van donderdag 6 juni stonden de artistieke projecten met gedetineerden centraal. Iets wat in S.M.A.K. thuisstad Gent wel lijkt te leven. Er werd gepraat met personen die actief meegewerkt hebben aan de Borderline Books en Prison Drawings namelijk Bjorn Callens (De Rode Antraciet), Luc Dondeyne (SKI) en Wim Opbrouck (acteur, muzikant en tekstschrijver voor Prison Drawings). Hoe ging dit praktisch in zijn werk, vanwaar dat engagement, wat is volgens hen de meerwaarde van dergelijke projecten ...? Het publiek kreeg tekst en uitleg. Vierde gast van dienst Dominique Willaert (zakelijk leider Victoria Deluxe) heeft met Victoria Deluxe ervaring in sociaal-artistieke projecten. Zij hebben al verschillende voorstellingen in de gevangenis gemaakt en sommige ex-gedetineerden blijven bij hen aan de slag als vrijwilliger. In deze verharde samenleving ziet hij kunst en kunstenaars als een middel om tot humanisering te komen. Iets om over na te denken …

Een blik op de Borderline Books zie je in dit VRT-nieuws item “Studenten en gevangenen teken samen Prison Drawings.”