In de kijker

KLASBAK MEMORANDUM

Klasbak 002 002 1 page 001

 

Onderzoek naar participatie van buitenlandse gedetineerden

Flore Croux voerde onderzoek naar de barrières die buitenlandse gedetineerden ervan weerhouden om deel te nemen aan activiteiten in de gevangenis. Uit haar onderzoek blijkt dat deze groep gedetineerden voornamelijk deelneemt om hun gezondheid te verbeteren en om hun sociaal netwerk te vergroten. Anderzijds vonden sommige gedetineerden moeilijk de weg naar het aanbod omdat ze ontmoedigd werden om deel te nemen of omdat ze de informatie over het aanbod niet begrepen. De onderzoekers formuleren op basis van de resultaten enkele beleidsaanbevelingen.

Enkele beleidsaanbevelingen die de onderzoekers formuleren luiden als volgt:

Vooreerst kunnen gedetineerden elkaar aanmoedigen en ondersteunen (peer support). Bovendien kunnen ze elkaar informeren in verschillende talen. Een keerzijde van dit systeem is dat er een machtsverschil tussen gedetineerden kan ontstaan. Daarom is het belangrijk deze gedetineerden goed te screenen en hen niet in te zetten voor opdrachten die het gevangenispersoneel moet uitvoeren. De gedetineerden kunnen de activiteiten van het personeel wel ondersteunen. 

Aangezien buitenlandse gedetineerden minder bezoek ontvangen, kan het personeel de uitbouw van een sociaal netwerk in de verf zetten. Dit kan een extra aanmoediging vormen om deel te nemen aan activiteiten. 

Er moet voldoende aandacht zijn voor taalbarrières. Buitenlandse gedetineerden begrijpen de informatie niet altijd. Daarom kan de aanbodverstrekker de geschreven communicatie in verschillende talen verspreiden. 

Sommige activiteiten zoals afstandsonderwijs kunnen aangeboden worden vanuit het land van herkomst. Voornamelijk voor gedetineerden die na hun vrijlating terugkeren naar het land van herkomst, kan deze vorm van educatie een meerwaarde bieden.

Uiteindelijk zou het beleid meer aandacht moeten besteden aan de noden van deze specifieke groep buitenlandse gedetineerden. 

Indien je vragen hebt of graag het volledige artikel leest, helpt Flore Croux je graag verder. Je kan haar contacteren via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.